«Η γη που γεννήθηκε ο Έλληνας – Η ιστορία της Βόρειας Φθιώτιδας και του Δομοκού» από το Δημήτρη Β. Καρέλη

Μετά από δεκαετή προσπάθεια, εκδόθηκε και κυκλοφορεί το βιβλίο - πόνημα του Δημήτρη Καρέλη για την ιστορία της Βόρειας Φθιώτιδας και του Δομοκού.
Το βιβλίο με τίτλο: «Η γη που γεννήθηκε ο Έλληνας: Η ιστορία της Βόρειας Φθιώτιδας και του Δομοκού», κυκλοφόρησε το Πάσχα και παρουσιάστηκε επίσημα την Κυριακή του Θωμά, 12 Μαΐου 2013, στο Δημοτικό Θέατρο Δομοκού.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκε πλήθος κόσμου μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Δομοκού κ. Στυλιανός Σύρος, ο Αρχηγός της μείζονος μειοψηφίας κ. Δημήτριος Τζιαχρήστας ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Γκούβας, ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. κ. Νίκος Καλημέρης , οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Βασίλειος Καρανικόλας και Χρήστος Παπιώτης, η κ. Κατερίνα Ζάρα, ο πρώην Δήμαρχος του Δήμου Ξυνιάδας κ. Γιώργος Τσιαγκλάνης, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου, ο αρχισυντάκτης του Αγοριανίτικου Βήματος Στέφανος Τολιόπουλος και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού κ. Ιωάννης Τράντας, ο οποίος διηύθυνε την παρουσίαση μαζί με το Δημοσιογράφο και εκδότη κ. Δημήτρη Ζάχο.

Στην παρουσίαση του βιβλίου συμμετείχαν και μίλησαν για το συγγραφέα και το πόνημά του ο συγγραφέας, ερευνητής, διδάκτορας των Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών κ. Θεόδωρος Αποστολόπουλος, η καθηγήτρια Φιλόλογος κ. Ντίνα Τολιοπούλου, ο επιτυχημένος επιχειρηματίας κ. Βάϊος Γκανής και η βραβευμένη συγγραφέας, ερευνήτρια, ποιήτρια, δημοσιογράφος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συντακτών-Δημοσιογράφων-Ανταποκριτών Ξένων Ειδησεογραφικών Πρακτορείων, κ. Κατερίνα Γιαννακοπούλου.

Στο βιβλίο ο συγγραφέας, που επέλεξε τη λύση της αυτοέκδοσης για το πόνημά του, παραθέτει τεκμηριωμένη και βασισμένη σε ιστορικές πηγές (πάνω από 200 βιβλία και γραπτά κείμενα) την ιστορία της περιοχής της Βόρειας Φθιώτιδας και του Δομοκού, από τη νεολιθική εποχή ως σήμερα.
Στις κοντά 400 σελίδες του το βιβλίο περιλαμβάνει όλη την ιστορία της περιοχής της Βόρειας Φθιώτιδας και του Δομοκού, από την προϊστορία, την αρχαιότητα, τους Ρωμαϊκούς – Βυζαντινούς χρόνους, την Φραγκοκρατία και την Τουρκοκρατία, τους απελευθερωτικούς αγώνες, τον ατυχή πόλεμο του "Μαύρου" 1897, ως το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την σύγχρονη ιστορία. Υπάρχει ακόμη εκτενής αναφορά σε όλες τις αρχαίες πόλεις και ακροπόλεις της περιοχής, με αντίστοιχες φωτογραφίες.
Επίσης περιέχει σύντομο ή μεγαλύτερο ιστορικό για όλες τις κοινότητες του Δήμου Δομοκού και των όμορων, πιο κοντινών μας χωριών, τους διατελέσαντες Δημάρχους και βουλευτές της περιοχής, σημαντικές προσωπικότητες καταγόμενες από τον τόπο μας, την εκκλησιαστική ιστορία της περιοχής και πάρα πολλά ακόμη στοιχεία.
Για πρώτη φορά, μετά από 50 χρόνια και το βιβλίο του Θεόδωρου Καρατζά,  η ιστορία της περιοχής Δομοκού βρίσκεται συγκεντρωμένη σε ένα βιβλίο και είναι προσιτή σε όλους όσους αγαπούν τον τόπο μας και θέλουν να τον γνωρίσουν καλύτερα.

Η εργασία βασίστηκε σε πάνω από 200 γραπτές πηγές και επίσημα αρχεία, 50 διαδικτυακές σελίδες, αλλά και αφηγήσεις, περιέχει δε μερικές από τις πιο σπάνιες φωτογραφίες του Δομοκού και της περιοχής.
Επειδή η ιστορική έρευνα δεν τελειώνει ποτέ, ο συγγραφέας αποφάσισε να εκδώσει το πόνημα, επιφυλασσόμενος σε μελλοντικές προσθήκες, αν οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Το βιβλίο κυκλοφορεί σε ελάχιστα πλέον αντίτυπα: 
Δομοκός: Βιβλιοπωλείο Ζώτος Νικόλαος, τηλ. 6973696373.
Αθήνα: τηλ. 6947185990

Share on Google Plus

About LamiaTimes.gr

Το Domokos-News, η νέα διαδραστική πύλη με άρθρα, σχολιασμό και ενημέρωση από και για το Δήμο Δομοκού, φιλοδοξεί να γίνει δίαυλος επικοινωνίας και ενημέρωσης μεταξύ των κατοίκων και των καταγόμενων από την περιοχή Δομοκού.
    Blogger Comment
    Facebook Comment